sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Välitön kiintymys

Sarah Waters on tullut tunnetuksi romanttis-historiallisista naisten välisiä suhteita käsittelevistä kirjoistaan, joista Affinity (1999, ei suom., 'kiintymys') on yksi. Se sijoittuu 1870-luvun Lontooseen ja kuvaa sekä ylä- että alaluokan naisten ahtaita rooleja ja niistä irti pyristelemisen vaikeutta.

Kirjan kertoja, Margaret Prior, on kolmekymppinen yläluokkainen vanhapiika, joka kokee elämässään monenlaisia pettymyksiä: historiantutkija isän kuolema on aiheuttanut Margaretin lähes täydellisen sulkemisen despoottimaisen äidin hallitseman kodin piiriin, isän tutkimusavustaja Helen, johon Margaret on ollut ihastunut ja jonka kanssa hänellä on ehkä ollut jonkinlainen suhteen tapainenkin, on mennyt naimisiin Margaretin veljen kanssa - kenties varmistaakseen oman asemansa yhteiskunnassa - ja kun Margaret ryhtyy käymään Millbankin vankilan naisosastolla "Lady Visitorina" ja ihastuu mystiseen spiritualistiin, Selina Dawesiin, hän tulee pahoin petetyksi.

Margaretin henkilöhahmon kautta Waters kuvaa ihmisen oman tahdon täydellistä alistamista: koska Margaret on tyttö, hän ei ole saanut muodollista koulutusta, vaikka hänellä olisi ollut siihen lahjoja ja halua, ja koska hän ei ole päässyt naimisiin, hänen ainoa tehtävänsä elämässä on toimia leskiäidin seuraneitinä ja lukea tälle ääneen Dickensin Pikku Dorritia. Margaretin turhautumisen purkautuminen itsemurhayrityksiin on tulkittu hysteriaksi, jota lääkitään laudanumilla - siis huumausaineella! Naisen oman äänen tukahduttamisen teema näkyy myös romaanin naisvankilakuvauksissa: selleihin suljetuilta naisilta on puhuminen lähes kokonaan kielletty, ja monilla vuosia vankilassa viruneilla on vaikeuksia saada sanoja muodostettua, kun Margaret puhuttelee heitä.

Affinity leikittelee epäluotettavalla kerronnalla: pääasiassa tapahtumia seurataan Margaretin iltaisin lääketokkuroissaan kirjoittamien päiväkirjamerkintöjen kautta, jotka etenevät kohti katkeraa loppua, mutta toisaalta lukijalle tarjotaan myös Margaretin ihastuksen Selinan päiväkirjatekstejä, jotka sijoittuvat aikaan ennen kuin Selina joutui vankilaan ja etenevät vangitsemista edeltävästä illasta taaksepäin kohti vangitsemiseen johtavia tapahtumia. Selinan kirjoitukset ovat olennainen osa romaanin rakennettua yllätyskäännettä, joka suurelta osin perustuu siihen, että lukija johdatetaan Margaretin tavoin uskomaan Selinan maagisiin kykyihin.

Yllätyskäänteet usein aiheuttavat sen, että romaanin lopussa joudutaan väkisin ahtamaan aiemmin kerrottu uusiin raameihin, ja niin käy Affinitynkin tapauksessa: on siinä ja siinä rakentuuko kokonaisuus uskottavaksi vai ei. Joka tapauksessa Watersin romaani on viihdyttävää luettavaa ja tarjoaa kiinnostavan erilaisen tavan katsoa 1800-luvun historiaa. Naisten väliset suhteet Waters osaa kuvata ihastuttavan luonnollisiksi, joilta tapahtuma-ajan kontekstin mukaisesti muu ympäristö yksinkertaisesti sulkee silmänsä ja suunsa. Affinityssä romanttinen rakkaus ei kuitenkaan välttämättä nouse keskeisimmäksi teemaksi. Sen sijaan sen voi lukea surullisena kuvauksena ihmisen alistamisesta, herkkäuskoisuudesta ja välittömän kiintymyksen tarpeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti