lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vuosi Kongossa

Barbara Kingsolverin romaanissa The Poisonwood Bible (1998, suom. Myrkkypuun siemen) väkevä amerikkalainen babtistisaarnaaja Nathan Price vie vaimonsa Orleannan ja tyttärensä Leahin, Adahin ja Ruth Mayn Belgian Kongoon 1950-luvun lopussa. Kahdentoista kuukauden lähetysmatkan aikana Price aikoo autuuttaa viidakon villit kristillisellä kasteella ja länsimaisen maatalouden ylivertaisuudella. Kongolaisiin hän soveltaa samaa lujaa autoritääristä otetta kuin perheeseensäkin: isä on aina oikeassa, eikä vastaväitteitä suvaita. Ylimielisyys, ylpeys ja kyvyttömyys ymmärtää yhtään ketään, itseäänkään, koituvat kuitenkin Pricen kohtaloksi, ja hän menettää sekä perheensä että järkensä oman pakkomielteisyytensä vuoksi.

Romaanin sanoma on tietenkin se, että vieraan kulttuurin edessä pitäisi olla nöyränä eikä tulla paremmuutta uhkuen paukuttamaan omia tapojaan, tietojaan ja uskomuksiaan. Kaikki, mitä Nathan Price Kongossa tekee, menee pieleen, koska hän ei välitä ottaa selvää paikallisesta kielestä, tavoista tai historiasta. Kun hän julistaa, että Jeesus on bängala, 'rakkain', hän lausuu sanan väärin niin, että Jeesuksesta tulee 'myrkkypuu'. Kun hän saarnaa upottavansa kaikki lapset kasteessa jokeen, hän ei tule ajatelleeksi, että krokotiilejä kuhiseva joki merkitsee kongolaisille kaikkea muuta kuin pelastusta. Kun hän ylimielisenä raivaa viidakkoon peltoa paikallisten neuvoja kuuntelematta, hän ei ymmärrä olevansa tekemisissä itselleen uudenlaisen maaperän ja ilmaston kanssa.

Myös otteensa perheestään Price menettää siksi, että on pitänyt liian tiukkaan kiinni. Samalla hän rinnastuu suurvaltoihin, jotka entisten siirtomaiden rikkauksien ja näennäisen takapajuisuuden sokaisemina onnistuvat vuosisataisiin järjestelmiin puuttuessaan aiheuttamaan lähinnä kaaosta, sotaa ja kurjuutta. Perheen naiset puolestaan käyvät kukin omalla tavallaan aivan siirtomaiden itsenäistymispyrkimyksiin verrattavaa taistelua oikeudestaan omiin mielipiteisiin ja elämään.

Romaani jakautuu seitsemään kirjaan, joilla on raamatulliset nimet: Genesis, The Revelation, The Judges, Bel and the Serpent, Exodus, Song of the three Children, The Eyes in the Trees. Tarina kattaa yli kolmisenkymmentä vuotta alkaen Kongon itsenäistymisen varhaisvaiheista ja päättyen diktaattori Mobutun kuoleman aikoihin 1990-luvulle. Kirjassa yksityisen ja yhteisen elämän rajaa häivytetään, kun näytetään, miten eri tavoin erilaiset yksilölliset valinnat vaikuttavat maailmanpoliittisten päätösten ohella siihen, millaiseksi sekä oma että kansakunnan elämä muodostuu.

Eniten tilaa annetaan kuitenkin vuodelle, jonka Pricen perhe viettää lähetysasemalla Kilangan kylässä syvällä Kongossa. Kertojina toimivat vuorotellen perheen äiti ja tyttäret. Kukin kertoo omalla äänellään ja  omasta näkökulmastaan: äiti vanhana jälkikäteisperspektiivistä, katkerana, katuvanakin, tytöt tässä ja nyt, oman ikäisinään, omalla kielellään. Sitä mukaa kun tytöt tarinan edetessä vanhenevat, heidän kerrontaansa tulee uutta kypsyyttä ja syvyyttä. Vetävän romaanin loppuosa keskittyy alkua enemmän Kongon tai silloisen Zairen poliittiseen tilanteeseen, mikä tuntuu vähän venyttämiseltä. Sitomalla Pricen perheen yksilölliset kohtalot politiikkaan loppu kyllä korostaa sitä, miten yksi vuosi on muuttanut ratkaisevasti kaikkien Pricen perheen jäsenten elämän. Eikä kukaan heistä lopulta jätä Afrikkaa täysin taakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti